نحوه هواگیری رادیاتور خودرو
رادیاتور یکی از قطعات مهم در خودرو به شمار میرود که وظیفه مهمی به عهده دارد. گاهی اوقات ورود هوا به رادیاتور سبب ایجاد اختلال در عملکرد آن میشود. به همین دلیل برای پیشگیری از این اختلال باید رادیاتور خودرو هر از گاهی هواگیری شود.
رادیاتور خودرو
رادیاتور خودرو (مخزن آب) وظیفه دارد تا موتور و سایر قطعات آن را خنک کند. موتور خودرو دمای مطلوبی دارد که در صورت بالا رفتن بیش از حد دما، ممکن است که قطعات آن تاب بردارد و به عبارتی گیرپاژ کند. به همین سبب رادیاتور خودرو اجازه نمیدهد که دمای موتور از حد معمول بالاتر رود بنابراین اهمیت آن را نمیتوان نادیده گرفت.
هواگیری رادیاتور خودرو
ممکن است هنگام وارد کردن آب به داخل رادیاتور، مقداری هوا نیز به همراه آب وارد مخزن شود. این هوا روی عملکرد رادیاتور تاثیر میگذارد به همین سبب در دورههای مشخصی باید نسبت به هواگیری رادیاتور اقدام شود تا در جریان آب رادیاتور، هوا وجود نداشته باشد.
هواگیری رادیاتور باید با وسیلهای به نام «پیچ هواگیری» انجام شود.
نحوه صحیح هواگیری رادیاتور
- موتور خودرو باید خاموش و سرد باشد تا آب موجود در لولهها موجب سوختگی نشود.
- پیچ خروجی هوا را پیدا کنید (برای پیدا کردن این پیچ باید به مسیر لولههای بین رادیاتور و موتور را بررسی کنید)
- خودرو را روشن کنید و قبل از اینکه موتور به دمای بالا برسد، پیچ خروجی هوا را باز کنید
- آب جوشیده سرد (آب معمولی دارای املاح است و سبب وجود رسوبات در رادیاتور میشود، این یکی از اشتباهات رایج در نگهدای خودرو است) و یا مایع خنک کننده را داخل آب رادیاتور بریزید و این کار را تا زمانی ادامه دهید که آب به صورت یک دست و بدون صدا از پیچ خروجی خارج شود.
- تا زمانی که آب مقطع باشد و با صدا از پیچ خروجی خارج شود باید ریختن آب داخل رادیاتور را ادامه دهید تا آب خروجی از پیچ با نظم و یک دست از پیچ هواگیری خارج شوند.
- پس از اینکه مطمئن شدید آب خروجی یک دست شده و هوایی در آن موجود نیست پیچهای رادیاتور را به صورت صحیح ببندید
دلیل اهمیت هواگیری رادیاتور
آب رادیاتور باعث خنک شدن موتور میشود و با روشن شدن خودرو این آب در موتور جریان پیدا میکند به همین دلیل بسیار مهم است که عملکرد صحیح داشته باشد. اگر جریان آب رادیاتور در موتور به درستی صورت نگیرد، دمای موتور بالا میرود و میتواند جوش آوردن خودرو و آسیب به سایر قطعات را به دنبال داشته باشد. در صورتی که در جریان آب رادیاتور هوا وجود داشته باشد سیستم خنک کننده قادر به خنک کردن موتور خودرو نخواهد بود و علاوه بر آب، هوا نیز وارد موتور میشود.
در این حالت موتور خودرو و اجزای آن به درستی خنک نمیشوند و با ورود حجم بالای هوا به داخل موتور، این سیستم حیاتی خودرو آسیبهای جدی خواهد دید بنابراین لازم است که در دروههای مشخصی رادیاتور را هواگیری کنید تا از آسیبهای بعدی جلوگیری شود.
زمان هواگیری رادیاتور خودرو
به صورت معمول خودرویی که جوش آورده و آب و ضد یخ آن خارج شده نیاز به هواگیری دارد. همچین بعد از جوش آوردن خودرو این تصور که با پر کردن مخزن رادیاتور، مشکل حل میشود اشتباه است و اگر رادیاتور هواگیری نشود خودرو دوباره جوش میآورد. البته نیاز رادیاتور به هواگیری با نشانههای زیر را به دنبال دارد.
- بالا رفتن آمپر و داغ شدن بیش از حد موتور
- نشتی آب از در رادیاتور
- نشت آب از قیمت زیرین خودرو
اگر این نشانهها را در خودرو مشاهده کردید نسبت به هواگیری رادیاتور اقدام کنید تا به موتور خودرو آسیبی وارد نشود.
عوامل موثر در ایجاد هوا در رادیاتور
- خرابی سیستم خنک کننده
- کم شدن آب رادیاتور و بخار شدن آن
- نشت آب از در رادیاتور
- نشتی مایعات از قسمتهای مختلف رادیاتور
- باز کردن در رادیاتور در دمای بالا
- پارگی لولهها و شل بودن در رادیاتور
چند نکته درباره هوا گرفتن رادیاتور
- در صورت باد کردن شلنگهای آب، مشکل از واشر سرسیلندر است
- هوا گرفتن رادیاتور بدون باد کردن شلنگها، نشتی در اتصالات سیستم خنک کننده را نشان میدهد.
- تعمیرات سیستم خنک کننده که خالی شدن مایعات درون رادیاتور را به دنبال دارد نیز سبب ورود هوا به داخل رادیاتور میشود.
- برای پیدا کردن پیچهای هواگیری میتوانید از دفترچه راهنمای خودرو کمک بگیرید.
- بعد از هواگیری حتما مایع خنک کننده به رادیاتور اضافه کنید.
رادیاتور خودرو اهمیت بسیاری دارد و نباید مشکلات مربوط به آن نادیده گرفته شود چراکه نادیده گرفتن آنها نه تنها به سیستم خنک کننده بلکه به موتور خودرو ضربههای سنگینی وارد میکند. همچنین اگر دمای موتور خودرو از حد معمول بالاتر رود قطعات آن آسیب جدی میبیند بنابراین برای جلوگیری از این اتفاقات، کارهایی مانند هواگیری رادیاتور که بسیار ساده و آسان است را انجام دهید تا از هزینههای سنگینی به خودرو تحمیل نشود.
منبع: khodro45.com