تنظیم موتور خودرو چیست و چه زمانی باید انجام شود؟!
کاهش شتاب خودرو، افزایش مصرف سوخت، تغییر در صدای خودرو و مواردی از این قبیل نشان دنده یک اشکال در خودرو است و گاهی نیز زمان تنظیم موتور خودرو را نشان میدهد.
تنظیم موتور چیست؟
تنطیم موتور خودرو به دلایل مختلفی همچون فرسودگی قطعات، اشکال در سیستم برق و سنسورها، اختلال در عملکرد پمپ بنزین و… به هم میریزد و عملکرد موتور را دچار اختلال میشود. نیاز به تنظیم موتور معمولا روشن شدن چراغ چک موتور را به دنبال دارد. این چراغ بعد از باز کردن سوئیچ، روشن شده و در صورت نبودن مشکل به صورت خودکار خاموش میشود. در صورتی که چراغ چک خاموش نشد احتمالا خودرو یکی از مشکلات زیر را دارد.
- خراب بودن سنسورها
- اختلال در ارتباط ECU
- قطعی ارتباط بین سنسورها و کامپیوتر خودرو
- فعال شدن سوئیچ اینرسی
- اختلال در سیستم ایموبلایزر
در صورت روشن ماندن چراغ چک باید دلایل آن را بررسی کنید که در برخی مواقع با انجام تنظیم موتور برطرف میشود. خودروهای قدیم به ازای هر ۱۵ یا ۳۰ هزار کیلومتر به تنظیم نیاز داشتند. اما بحث تنظیم موتور در خودروهای مدرن کمی متفاوت است و کارخانه دورههای معینی را برای آن در نظر گرفته است. تنظیم موتور باعث افزایش شتب خودرو، کاهش آلایندگی و مصرف سوخت میشود.
تعمیرکاران تنظیم موتور را با استفاده از دیاگ و دستگاه شستوشوی انژکتور انجام میدهند.
تنظیم موتور شامل چه قطعاتی میشود؟
- تعویض شمعها و وایر
- تعویض فیلترهای خودرو
- فیلر موتور
- تمیز کردن سوزن انژکتور
مراحل تنظیم موتور
سیستم برق خودرو
در این مرحله شمعها و وایر خودرو بررسی و در صورت نیاز تعویض میشود. همچنین میزان جرقه جزنی نیز باید در این مرحله مورد بررسی قرار گیرد.
سیستم هوا
در این مرحله اگر عمر فیلتر هوا به پایان رسیده باشد باید آن را تعویض کرد. همچنین محفظه فیلتر و دریچه هوا باید تمیز و روغن کاری شود.
سیستم سوخت رسانی
فیلتر بنزین در صورت نیاز باید تعویض شود. اگر سوزنهای انژکتور تمیز باشد آن را با دستگاه مخصوص شسته میشود. البته اگر سوزنهای انژکتور معیوب باشد باید آنها را تعویض کرد. تعمیرکاران در مرحله آخر با استفاده از دستگاه دیاگ ایرادهای باقی مانده را برطرف میکنند.
خودرو چه زمانی به تنظیم موتور نیاز دارد؟
به طور معمول باید در ابتدای هر فصل خودرو مورد بررسی قرار گیرد تا ایرادات آن رفع شود. اگر دیر متوجه خرابی موتور شوید خودرو دیر استارت میخورد و دمای موتور بالا میرود که در بلند مدت باعث استهلاک قطعات شده و هزینه سنگینی را به همراه دارد. به صرف کار کردن خودرو نباید تصور کنید که سالم است و نیاز به بررسی ندارد این تصور اشتباه میتواند سبب آسیبهای جبران ناپذیری به خودرو وارد کند.
علائم نیاز خودرو به تنظیم موتور
- بد استارت خوردن
- سخت روشن شدن خودرو
- روشن شدن چراغ چک
- لرزش در حالت در جا کار کردن
- کاهش شتاب خودرو
- افزایش مصرف سوخت
- خارج شدن دود سیاه از اگزوز
- شنیده شدن صداهای غیرعادی موتور
تنظیم موتور چه فوایدی دارد؟
- کاهش آلایندگی
- افزایش شتاب خودرو
- کاهش مصرف سوخت
- کم شدن صدای موتور
- کاهش گرمای موتور
- بهبود عملکرد موتور
- افزایش طول عمر قطعات خودرو
تنظیم موتور باید توسط تعمیرکار متخصص انجام شود زیرا کار تخصصی و پیچیدهای است. همچنین بهتر است خودرو در سال ۲ تا ۴ بار تنظیم موتور شود تا عملکرد بهتری داشته باشد.
منبع: khodro45.com